Jans Muskee - Woeling

TE ZIEN TOT EN MET ZATERDAG 5 SEPTEMBER

Wij nodigen je van harte uit voor de finissage van de expositie Woeling van Jans Muskee op donderdag 3 september om 20.00 uur. Tijdens deze afsluiting gaat curator Merel van den Nieuwenhof in gesprek met de kunstenaar. Aanwezig zijn? Meld je dan per mail aan via beeldend@cultuurbedrijftiel.nl.

Een alledaagse zomerdag? De personages in de enorme, hyperrealistische tekening van Jans Muskee (Nieuw-Amsterdam 1961) zijn gewoontjes en tegelijkertijd wat onecht. De drie zonverlichte figuren in de voorgrond lijken uitgeknipt en tegen het rauwe decor van een met graffiti bespoten viaduct geplakt. Zonder een echte connectie met elkaar lijken ze, in gedachten verzonken of ijsthee drinkend, voornamelijk op zichzelf te staan. Niemand slaat intussen acht op de verontrustende scène die zich in de schaduw ontvouwt.

Nederigheid overwint trots, luidt de vertaling van de titel. In de huidige context van social distancing lijkt de al wat oudere tekening een nieuwe betekenis te krijgen. Hoe ver voert de intermenselijke verwijdering? En wat als, kijkend naar de andere tekeningen, angst de overhand krijgt?