Kletsen met...


Theaterdocente
Minke van Hoof

Je ziet leerlingen uit hun schulp kruipen.

Minke van Hoof geeft sinds 2009 theaterlessen bij Zinder Educatie! We stelden haar een paar vragen.

Wat is je achtergrond?

Toen ik 9 jaar was, ging ik zelf op toneelles. Later kwamen daar op de middelbare school extra verdiepingslessen en grotere producties bij.


Na mijn eindexamen heb ik dan ook meteen audities gedaan en werd ik o.a. aangenomen op de Fontys Academie voor Drama, toen nog in Eindhoven, nu in Tilburg. Daar ben ik in 2009 afgestudeerd als docerend theatermaker.


De eerste baan die ik kreeg was als theaterdocent bij de Plantage en JTR Jeugd Theater- en Filmschool, wat nu de theaterafdeling van Zinder is. Hiernaast geef ik ook dramales op het Karel de Grote College in Nijmegen, regisseer ik amateurgezelschappen en speel ik af en toe zelf nog.

Wat vind je het allerleukste aan lesgeven?

Als theaterdocent zie je leerlingen echt uit hun schulp kruipen. Het is geweldig om te zien hoe ze zichzelf, mij en medespelers kunnen verrassen. Er zijn jongeren in de theatergroepen bij Zinder, die al enkele jaren bij me op les zitten en zich echt hebben ontwikkeld, als acteur en als mens.

Waarom zou iedereen die van muziek houdt bij Zinder theaterles moeten gaan volgen?

In de theatercursussen van Zinder Educatie leer je de fijne kneepjes van het vak, maken we leuke voorstellingen en daarnaast ook heel veel plezier!

Iedereen kan acteren, maar je kunt er ook beter in worden. Je leert het beste uit jezelf en je tegenspelers te halen in zo'n cursus.

We maken leuke voorstellingen en ook heel veel plezier!

Wil je ook een theatercursus volgen?

Theater Basisklas (4-8 jr)

za 10.00-10.45 uur

Heb jij ook zoveel fantasie? In de Basisklas leer je wat een toneelspeler doet door veel te spelen en naar anderen te kijken. Dat is nog niet alles: je mag ook zelf toneelstukjes maken! Aan het eind van de cursus kunnen je ouders en je andere fans je zien optreden in een open les.

Theater Productieklas (13-20 jr)

za 12.30-14.30 uur

Licht uit, spot aan! We gaan aan de slag om een volwaardige theaterproductie op de planken te zetten. Met de groep overleggen we aan welke voorstelling we gaan werken. Die spelen we op het Theaterfestival in april. Als acteur of actrice ontwikkel je je personage. Je leeft je helemaal in, zodat je rol geloofwaardig is. Ook werken we aan samenspel en podiumpresentatie.

Theater Talentklas (12-20 jr)

za 15.00-16.30 uur

De Theater Talentklas is er speciaal voor de spelers die wat meer uitdaging willen. Voor deze cursus moet je dan ook eerst auditie doen. Ben je door de auditie gekomen? Dan zetten we onze tanden in een mooi script, waarmee we een voorstelling gaan maken. Ook in de keuze van het stuk gaan we de uitdaging niet uit de weg! We spelen de voorstelling op het Theaterfestival in april. De Theater Talentklas is een aanrader voor zij die al stiekem dromen van een acteercarrière.

De Sneltreinproductie (10-12 jr)

za 10.45-12.00 uur

In de cursus Sneltreinproductie maken we in sneltreinvaart een toneelproductie, die we gaan spelen voor publiek. Er komt een script, er worden rollen verdeeld en dan kan het repeteren beginnen!