Carel Lanters - Storytellers

TE ZIEN VAN DONDERDAG 19 MAART TOT ZONDAG 19 APRIL

Zinder Tiel nodigt je van harte uit voor de opening van de expositie 'Storytellers' van Carel Lanters op donderdag 19 maart om 20.00 uur. Tijdens de opening vindt een korte performance plaats waarbij Carel Toonbeeld 3 laat klinken, gevolgd door een kort gesprek met curator Merel van den Nieuwenhof.

De staf heeft in vele culturen een symbolische betekenis, verwijzend naar macht, wijsheid of magie. Voor de stokken van Carel Lanters (Didam 1955) is de Seanchaí, een Ierse verhalenverteller die daarbij vaak een staf snijdt, een bron van inspiratie. Zijn Storytellers bestaan uit stokken die elk eindigen in een unieke vorm, ingegeven door het voorkomen van de tak, variërend van organische aftakkingen en kalebassen tot een masker of een vrouwenlichaam.

Een verzameling van Storytellers rust in Zinder mysterieus tegen de wand. Iedere staf vertelt zijn eigen verhaal; samen herbergen ze een veelheid aan vertellingen. Een van de gepresenteerde stokken draagt een ‘toonbeeld’, een van Carels eerste beelden: de semi-keramische vorm is afgeleid van een boomtak en is bespeelbaar als hoorn.

Ant Eye

TE ZIEN VAN DONDERDAG 13 FEBRUARI T/M ZATERDAG 14 MAART

Zinder Tiel nodigt je van harte uit voor de opening van de expositie Life of Objects van kunstenaarscollectief Ant Eye op donderdag 13 februari om 20.00 uur.


Hanneke Klaver (1997) en Tosca Schift (1995) studeerden samen Product Design op de kunstacademie ArtEZ in Arnhem. Ze vonden elkaar in hun vrije opvatting van het vak en vormden na het afstuderen het collectief Ant Eye.


Met hun speelse ideeën en intuïtieve manier van werken ontwikkelden ze een eigen vormentaal, waarbij hun interesse in de relatie tussen mens en object het uitgangspunt vormt. Ant Eye gebruikt de kracht van verbeelding om op een onverwachte manier naar dagelijkse objecten te kijken. Met een wasmachine die sokken eet, dansende stoelen en eigenwijze printers creëren ze een wereld van levende objecten.