Deel uw verhaal over de Betuwe

Toen en Toekomst

Bent u inwoner van Tiel (65+) en vindt u het leuk om een jongere te vertellen over het Tiel van toen? Doe dan mee met Toen en Toekomst!

Iedereen heeft een verhaal te vertellen, maar al deze kennis gaat verloren als deze niet gedeeld wordt. Dat is het idee achter het project Toen en Toekomst. In dit project brengen we nieuwsgierige Tielse jongeren in contact met Tielse ouderen die graag hun verhaal delen over hoe het leven in de Betuwe er vroeger uitzag. Uiteindelijk verwerken we een aantal verhalen tot schilderingen in de tunnels van rotonde de Berenkuil. Om het project tot een succes te brengen zijn we op zoek naar inwoners van Tiel (65+) met een mooi verhaal over de Betuwe. Dit mag van alles zijn, van een mooi liefdesverhaal tot een leuke anekdote over het werk. Verderop in dit artikel vindt u een voorbeeld.

Mooie verhalen uit dit project

Mevrouw Looten deed mee met dit project in Arnhem. Zij deelde een mooie anekdote over haar leven als jong meisje: “Ik vertelde de jongere dat ik vroeger in de zomer regelmatig de Rijn indook. Dat mocht niet, maar dat kon mij er niet van weerhouden. Aan de overkant verkochten ze pruimen. Ik zette een badmuts op waaronder ik geld stopte. Zo bleef het geld droog en kon ik mij aan de overkant trakteren.” Een andere deelnemer is de heer Kaptein (zie foto): “Ik zou het iedereen aanraden. Mijn allereerste kennismaking was met jongere Bo. Ze raakte al gelijk een gevoelige snaar: mijn voormalige beroep als bouwkundige. Mijn hoofd zit vol grijze hersencellen en door deze gesprekken vouwden die een voor een open en kwamen mijn verhalen weer tot leven.”

Dit project wordt mogelijk gemaakt door een samenwerking tussen HUMINT Solutions, Zinder Educatie, Regionaal Archief Rivierenland, Flipje en Streekmuseum, Mozaïek en Cultuur en Erfgoedpact Rivierenland.

Schildering in Tielse tunnels

In april en mei gaan de jongeren als kennisdetectives in gesprek met de oudere deelnemers. Volledig coronaproof via videobellen. Daarna zoeken ze meer informatie over het verhaal van de oudere in de omgeving en bij het Regionaal Archief Rivierenland. Hun ervaringen delen ze met de oudere en ze vertalen wat ze hebben geleerd naar een tekening. Als sluitstuk worden deze tekeningen in juni, onder leiding van de beeldende kunstdocenten van Zinder Educatie, levensgroot geschilderd op de muren van twee Tielse tunnels.